teochsympati

Hej då, julen!
 
Julen har varit på besök – och hunnit försvinna runt knuten igen. Några dagar att avnjuta, genomlida eller kanske helt ignorera, beroende på hur man förhåller sig. Själv plockar jag nu undan det lilla pynt som varit framme för detta år och börjar summera. Det har varit en lugn och fin jul.

En lyckad jul kan vara en flexibel jul. Svårt att hinna med? Ja, men då flyttar vi firandet till en annan dag istället – eller delar kanske upp det på två tillfällen?

Julen behöver inte nödvändigtvis vara precis som den alltid har varit och med familjemedlemmar ibland utspridda över både länder och kontinenter, är det bara att inse att förutsättningarna inte är som förr, då man utan större problem kunde samla ihop hela skaran av fastrar, mostrar och kusiner. Logistiken har blivit mer komplicerad och tiden dessutom mera knapp.

 
Kanske måste man inte träffas varje jul och kanske måste man inte ha dåligt samvete om man ibland väljer något annat än det traditionella firandet? Alla som lever i någon slags familjegemenskap, vet att det ofta gäller att maka samman sina önskemål, så att alla, förhoppningsvis, blir nöjda. Men låter det sig verkligen göras? Nja, i en perfekt värld, kanske.

När jag blickar tillbaka på ett långt pärlband av jular, så ser jag numera det som jag förr inte nödvändigtvis såg. Som att det ofta är några som får foga sig, för att de med den starkaste viljan ska få som de vill. De som kanske hellre hade valt lugnet i en mindre krets, än tjo och tjim med hela tjocka släkten. De som föredragit att åka till stugan i skogen och betrakta stjärnhimlen, framför att fira med glitter och glam. De som hellre hade valt att omge sig med sin egen familj, istället för med partnerns.

Nu har julen passerat och de flesta av oss har, var och en efter sin förmåga, försökt att göra det bästa av den. Vissa har trivs som fisken i vattnet medan andra har fått koppla på sina överlevnadsstrategier. Men - nu är det över för denna gång och vi kan istället ägna oss åt att sammanfatta det år som gått och planera för det nya som väntar.

 
Till alla er fridsamma och fördragsamma, som år efter år sätter andras behov före era egna önskemål, när ni utan att knota axlar ansvaret för julefriden, vill jag säga: Ni är julens hjältar och det är ni som omsätter julens budskap i praktiken.

Gott Nytt År till er alla!

/The Tea Lady