teochsympati

Som en försmak av semester
En vecka kvar till semester och några små försök till acklimatisering och förberedelser för att göra övergången så smidig som möjligt har påbörjats. Så har det t ex i veckan införskaffats både en picknickfilt med praktiskt handtag och en ny och fräsch kylväska. Gissa vem som fick leta både länge och väl för att hitta något någorlunda diskret bland de exemplar i regnbågens alla de färger som just nu verkar översvämma butikerna? Lägg sedan kraftigt mönstrat till det och undertecknad blir sjösjuk bara av att betrakta det hela. 
Helt crazy, menar jag, som för egen del tycker att maten kan få vara färgglad istället och inte fullständigt konkurreras ut av omgivningen. Nåja, nu knep jag till sist och till min stora belåtenhet både filt och väska i en dämpad kulör som mina känsliga HSP-spröt kan tolerera. Grått är flott!
Vidare så har det, i semesterträningssyfte, nu börjat ätas frukost ute i det fria här på hemmaplan. Nyttig rågbrödstoast med mosad avocado och mosat ägg samt konstfullt dekorerad med en näve gröna blad smakar alldeles extra bra vid det stora bordet på altanen och en kopp te är aldrig så välsmakande som i den vita snyggmöbeln i solen borta vid den våldsamt blommande och doftande schersminen. Ja, i alla fall på helgerna ser menyn ut som ovan. Till vardags blir det förstås oftast något snabbare - och billigare...
En härlig start på dagen är det, hur som helst, att inta sin frukost bland blommor och fågelkvitter.
Midsommaraftonen förflöt lugnt och stilla här hemma. Många av mina grannar hade i vanlig ordning flytt stan och det var härligt tyst och fridfullt i trädgården på min baksida. Vi åt och pratade och myste och förflyttade oss mellan altanen och den nya snyggmöbeln i vitt trä, för att till sist, när myggorna började bli alltför närgångna, landa uppe i soffan i filmrummet. En dos TV-deckare hör till som avslutning på kvällen - vare sig det nu är vanlig helg eller storhelg, sommar eller vinter.
På Midsommardagen drog vi, efter den gröna frukosten och en stunds förberedelser, iväg på picknick. Jag invigde min nya diskreta kylväska och packade ivrigt ner rester från vår midsommarmåltid. Skivad, kall färskpotatis, matjessill, gräddfil med gräslök, ett par fyllda ägghalvor, knäckebröd, ost, tomater... Till efterrätt det sista av den nyttiga rabarberkakan som jag bakat dagen innan och så vispad grädde och färska persikor till den. 
 
Vi styrde kosan mot fagra, lantliga sommartrakter och gick först en promenad längs smala grusvägar. Röda hus, sjöblänk, ängar och skogar och betande kossor. Vackert som en sommartavla eller kanske som en älskad skolplansch från gammelsverige förr i världen.
Sedan hämtade vi vår picknickutrustning i bilen - diskret filt och dito kylväska, tjusig, klassisk picknickkorg i flätad pil med tillhörande tallrikar, muggar och bestick i vit hårdplast samt duk, servetter, gasolkök, kastrull, espressobryggare... - och slog oss ner med hela härligheten vid ett bord nere vid sjön.
Det fattades inget, om man säger så. Vi var fullständigt "kittade", som min äldsta dotter skulle ha uttryckt det.
 
En härlig dag för kropp och själ och en dag som förhoppningsvis dämpar inflammationer och jagar dem på flykt, tänker jag, som just nu läser vetenskapsjournalisten Maria Borelius uppföljare till fjolårets framgångsrika "Hälsorevolutionen" - den nyutkomna "Bliss". Ett helhetsgrepp på det antiinflammatoriska. Alltifrån färgglad kost till meditation och mindfulness, andlighet och vackra naturupplevelser. Ja, åtminstone vad beträffar det senare, så fyllde vi garanterat antiinflammationskvoten.
Minimum en picknick i veckan ska det bli under den kommande ledigheten har jag bestämt. Det blir välgörande för mig att få något att organisera - och att få komponera menyer, laga färgglatt och baka nyttigt - och alltihop på lite lagom anspråkslös nivå. 
 
Småutflykter i all ära - och dessa är ofta de allra bästa, kan jag själv tycka - men en lite längre resa ska förhoppningsvis också planeras och genomföras. Även detta år går färden norrut, ser det ut som just nu i alla fall, och tanken är att vi både ska åka båt och bestiga berg - samt besöka ett torrlagt vattenfall och ett buddhistiskt tempel. Mitt ute i de djupa Norrlandsskogarna!
Vad är nu detta? Ja, det kommer att ge sig så småningom. I alla fall om väderleken står oss bi. 
Ha en fin sista junivecka!
 
/The Tea Lady