teochsympati

Glad Påsk!
 

Ha en Glad och Mysig Påsk!

Oavsett om ni firar i ensamhet, tvåsamhet eller med familj och vänner.
Själv ska jag fira både ensam och tillsammans, förhoppningsvis kunna vara ute en del och så baka den nyttiga kakan här nedan till utflyktskorgen!
"Det här är ju både lunch och fika!", sa jag till Mr C, när vi häromsistens satt i solskenet på en bergknalle och kalasade på nyttig morotskaka. "Inga ohälsosamheter alls". 
Nej, faktiskt är det så. Jag har ju en faiblesse för nyttiga godsaker och den här kakan är ursprungligen två olika recept som jag hittar på nätet och jag har sedan både lagt till, dragit ifrån och gjort om efter mitt eget huvud.
Som vanligt får man själv alltid smaka sig fram, ingredienser kan bytas ut efter tycke och smak eller väljas utifrån av vad man råkar ha i sitt skafferi och gräddningstiden kan behöva justeras både uppåt och nedåt, beroende på vilken typ av ugn man har. Min egen ugn är en helt vanlig sådan och tillhör en gammal trotjänare till spis som snart har passerat tjugoårsstrecket. Luckan är lite svår att öppna på vid gavel, men annars funkar den rätt bra...
"Delikat!", tyckte jag mig minsann höra Mr C mumla i skägget, mellan mumsandet, och god, saftig och smakrik var den verkligen.
Som vanligt, när man testar något nytt och annorlunda, så är det bra om man har ett öppet sinne. 
 
 
Nyttig morotskaka
 
3 finrivna morötter
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2-3 msk kanel (minst)
1-2 tsk kardemumma
1-2 tsk mald ingefära
2 normalstora, väl mogna, mosade bananer
3 ägg
3 msk smält kokosolja (kan ersättas med smör eller Bregott)
1 dl grovhackad mandel.
1 msk honung
Blanda först havremjöl och bakpulver och rör sedan ihop med övriga ingredienser. Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, ca 40 min i 200 gr.
Vänd med hjälp av en tallrik och dra bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna ordentligt. Glasyren kan behöva stå kallt en längre stund, innan den får en sådan konsistens att den kan appliceras på kakan, som bör förvaras i kylskåp.
 
Glasyr:
100 g Philadelphiaost
1 msk honung
1 msk kokosolja (kan ersättas med smör eller Bregott)
Avsluta med att strö kokosflingor i generösa drivor över kakan och avnjut den med en kopp te!
 
 
 

Bon Appétit – och njut av påskledigheten!

/The Tea Lady