teochsympati

Recept på hälsa
Med stigande ålder föjer för det mesta även ökad livsvisdom och klokskap, liksom ett bättre självförtroende. Det är förstås härligt och positivt. Men dessvärre så smyger sig också krämporna så sakteliga på. Värk i leder och muskler, stelhet, högt blodtryck, yrsel och dålig balans eller vad det nu kan vara - och det är däremot inte särskilt roligt.
Jag tror på att allt det vi gör och inte gör i vårt dagliga liv, lämnar avtryck på vår hälsa och jag vill för egen del försöka göra vad jag kan för att, utifrån mina förutsättningar, må så bra som möjligt. Både till kropp och själ. För jag är övertygad om att dessa två hänger oupplösligt samman och påverkar varandra - både positivt och negativt.
En näringsrik och oförstörd kost, lagom med motion och en daglig dos av reflektion, stillhet och andlighet, det är lika med ett recept på hälsa för mig. Helhetssyn och holism. Honnörsord i tiden. 
Naturens läkande kraft och positiva inverkan på oss människor tror jag mycket på, liksom djurens och kulturens - och skönhetens. Att få vila blicken på något behagligt, som en storslagen utsikt eller ett vackert föremål, genererar lycka och välmående hos mig.
Det händer väldigt mycket intressant på hälsofronten just nu. Jag tycker att det är oerhört spännande att få ta del av allt och jag har ett öppet sinne. Vill själv pröva, själv känna och själv förstå vad som är bra för mig och mitt mående.
En antiinflammatorisk livsstil är jag särskilt intresserad av och i synnerhet sambandet mellan stress och inflammation. Jag tror att många av mina egna besvär kan härledas till stress som under lång tid lagrats i kroppen. Återhämtning och vila - kroppslig och själslig - är jätteviktigt för mig. En god natts sömn gör underverk med en stel och värkbruten kropp.
Inget nytt, förstås, något av ovanstående, utan snarare urgammal visdom, som vi - i alla fall i vår del av världen - under senare decennier allt mer alienerats från, i takt med att Big Pharma tagit över våra kroppar och psyken.
Under det senaste året har tre attraktiva nykomlingar tagit plats bland de gamla vanliga trotjänarna på min kokbokshylla i köket. Först ut var "Hälsorevolutionen" av biologen och vetenskapsjournalisten Maria Borelius. Den har varit en viktig källa till inspiration och kunskap för mig - ja, den har faktiskt inneburit något av en revolution i mitt sätt att tänka kring kost och hälsa. 
Det är ett imponerandet detektivarbete och en riktig livsresa som Maria Borelius har gjort. Med utgångspunkt i sin egen hälsoproblematik och med sig själv som ständig försökskanin reste hon under flera år jorden runt, träffade forskare och gurus och lade bit för bit det antiinflammatoriska pusslet. Ett pussel vars bitar utgörs av beståndsdelar som mat, träning, känslor, stillhet, yoga...  Allt det som tillsammans bildar den antiinflammatoriska helheten.
"Hälsoresan" har blivit min egen hälsobibel.
Sanna Ehdins böcker på det här området är klassiker. Liksom Maria Borelius har Sanna Ehdin en holistisk approach till hälsa och välmående. "Mat som läker", som kom i en nyutgåva för några år sedan, innehåller förutom 140 recept också en mängd fakta kring läkande kost och läkande kraft. Sanna Ehdin är doktor i bioteknik och sedan länge en förgrundsgestalt inom hälsa och antiinflammatorisk kost. 
Högeligen inspirerad av Sanna köpte jag mig, efter att ha läst "Mat som läker", en egen yogamatta. Den kommer väl till pass också när man läser uppstickaren bland böckerna här ovan - den alldeles nya "Yogaköket" av journalisten och Indienkorrespondenten Malin Mendel. Mat och yoga i skön förening. En bok som är lätt att ta till sig och - liksom de övriga - härligt uppfriskande att läsa och bläddra i.
Helhetssynen på kost och hälsa går som en röd tråd genom alla tre böckerna och författarna själva får väl sägas vara den bästa reklamen för den livsstil de representerar.
Jag rekommenderar dem alla varmt - och vill du inte köpa dem så finns de att låna via ditt bibliotek.
Trevlig läsning - och ha en fin vårvintervecka!
 
/The Tea Lady