teochsympati

Renoveringsdax
En frostnupen vinterpromenad över åker och fält, en varm sommardag på knä ute i rabatterna eller en frisk och klar höstdag i skogen. Skönhetsupplevelser som smittar av sig även på betraktaren och får blicken att stråla och ansiktsdragen att slätas ut... Naturen är mitt bästa och mest beprövade skönhetstips!
Det vill säga, i alla fall var det så tills jag i julklapp av min yngsta dotter fick några fina hudkrämer. Ekologiska, förstås och av gammalt välkänt märke. Kanske hade hon märkt att jag ibland - fast väldigt sällan - snyltat på hennes egna kvarlämnade burkar och tuber..?
Jag har egentligen aldrig varit så särskilt intresserad av skönhetsvård och hudvård. Aldrig använt några dyra produkter. Knapp använt några produkter alls. Bara blaskat av ansiktet med ljummet vatten morgon och kväll samt möjligen använt lite olivolja som nattkräm ibland - eller någon gammal handkräm, kanske...  Vad som stått till buds och funnits till hands. 
Trots alla år av uppenbar försummelse, så tycker jag faktiskt inte att jag är rynkigare än någon annan 60-plus:are. Men de nya krämerna, i sina knallgröna förpackningar, piggade faktiskt upp rejält och nu använder jag dem flitigt. Kan rentav inte tänka mig att vara utan dem. Så snabbt går det tydligen att utveckla ett beroende.
Har förstått att det på senare år och i vissa kretsar har blivit mycket viktigt att ha en noggrann rutin för ansikts- och kroppsvård. Stänga in sig i badrummet och regelbundet idka hemmaspa. Ansiktsmask och hårmask. Fuktkrämer och body butter. Kroppspeeling och ansiktsdito. 
Gärna också ibland ett ång- eller bastubad samt förstås - det allra trendigaste av det trendiga just nu - ett uppfriskande dopp i kall isvak. Vinterbad!
Jo, även en livslång badkruka som jag själv har faktiskt känt sig lite lockad att testa och det säger väl allt om det stora genomslag som denna vinterbadarhype har haft. Inser dock att jag nog, i så fall, borde ha börjat vänja kroppen redan för flera decennier sedan och att det vore mindre förnuftigt att nu utsätta mitt arma hjärta för den temperaturchock som det skulle innebära.
Men det finns ju andra, mindre chockartade, sätt att få fart på cirkulationen och pigga upp en gammal lekamen. Som till exempel en daglig dos av ganska hårdhänt klassisk torrborstning, följt av en het dusch och, som kronan på verket, en snabb iskall avrivning... Det sistnämnda en alldeles lagom ersättning för isvaken. En härlig procedur - och nästan ett slags daglig renovering, om man så vill. Numera något som jag varje morgon längtar efter och inte på några villkors vis vill vara utan.
Parallellt med ovanstående experiment har en annan och mera traditionell typ av renovering den senaste veckan pågått i mitt hem, när hall och trappa har fått sig en välbehövlig makeover. Skönhetsvård i inredningstappning. Nya spegeldörrar, ny vitmålad bröstpanel och, som pricken över i, en ny och fin rund ledstång i gammaldags tappning. En gammaldags ledstång, passande en dito lady, med andra ord.
En uppsnyggning av den yttre miljön som, precis som naturens skönhetsupplevelser, även påverkar det psykiska välmåendet. Miljö, psyke och hälsa. Alla hänger de samman och påverkas av varandra, i ett ständigt interagerande kretslopp.
För våra kroppar är vårt tempel och våra hem är vår borg och så har det varit sedan urminnes tider. Att dessa båda fungerar och levererar är en förutsättning för allt annat i vårt liv. Vi får inte glömma bort att sköta om och underhålla de båda och rentav renovera dem ibland, när så behövs och är möjligt.
Ha en fin sista januarivecka!
/The Tea Lady